Możesz łatwo zagęścić pieczoną fasolę, dodając do niej odrobinę skrobi kukurydzianej lub marchewki. Te produkty można kupić w większości sklepów spożywczych. Inne opcje to błyskawiczny zacier, koncentrat pomidorowy i mąka ryżowa.
Instant mash
Jeśli szukasz łatwego sposobu na zagęszczenie zapiekanej fasoli, rozważ użycie błyskawicznego zacierki. Ten składnik zmieni smak Twojej fasoli i doda jej trochę energii. Ważne jest jednak, aby używać go we właściwy sposób.
Po pierwsze, musisz wiedzieć, jakiego rodzaju zacieru masz zamiar użyć. Możesz wypróbować niearomatyzowane, aby uzyskać dodatkowe oomph.
Innym rozwiązaniem jest użycie papki ze skrobi kukurydzianej. Jest to prosta mieszanka dwóch łyżek skrobi kukurydzianej i jednej filiżanki zimnej wody. Pamiętaj, żeby rozdrobnić skrobię przed dodaniem jej do garnka. Zawiesina zagęści płyn wokół fasoli w ciągu zaledwie 10 minut.
Instant mash jest znany również z zagęszczania zup i gulaszów. Możesz użyć go do zagęszczenia płynu w misce z pieczoną fasolą lub wymieszać z bulionem lub zupami na bazie bulionu.
Skrobia kukurydziana
Skrobia kukurydziana to świetny zagęszczacz do pieczonej fasoli. Użycie skrobi kukurydzianej pozwala na dodanie większej ilości płynu bez zmiany smaku potrawy. Ważne jest jednak, by używać jej we właściwy sposób. Chcesz mieć pewność, że nie otrzymasz zbyt gęstej fasoli.
Powszechnym błędem popełnianym przez ludzi podczas przygotowywania fasoli jest używanie zbyt dużej ilości wody. Jeśli próbujesz zagęścić fasolę, może być konieczne dodanie do niej mąki. Z tego powodu warto zacząć od niewielkiej ilości skrobi kukurydzianej. Kiedy będziesz gotowy do dodania płynu, możesz dodawać go po trochu.
Aby zagęścić fasolkę, możesz użyć papki ze skrobi kukurydzianej i wody lub mąki. W ten sposób uzyskasz substancję przypominającą pastę. Do przygotowania papki możesz użyć zwykłej mąki uniwersalnej lub mąki błyskawicznej.
Mąka ryżowa
Gdy gotujesz fasolkę, może być trudno uzyskać odpowiednią gęstość. Może stać się zbyt wodnista i stracić swój aromat, co może skutkować nieprzyjemnym smakiem. Dobra wiadomość jest taka, że są sposoby, żeby to naprawić.
Jednym ze sposobów jest użycie mąki ryżowej. Mąka ryżowa jest bezglutenowym zamiennikiem mąki pszennej. Jest też świetnym rozwiązaniem, jeśli jesteś uczulony na pszenicę. Możesz ją wymieszać z zimną wodą lub z sokiem z pieczonej fasoli.
Innym sposobem na zagęszczenie pieczonej fasoli jest użycie skrobi kukurydzianej. Ten rodzaj mąki jest niedrogi i łatwo go znaleźć. Trzeba ją jednak dobrze ubić, żeby nie powstały grudki. W końcu jest ona używana do zagęszczania sosów.
Skrobia z krokosza barwierskiego
Skrobia z krokosza barwierskiego to bezglutenowy, nienabiałowy środek zagęszczający, który jest popularny w zapiekanej fasoli i innych daniach warzywnych. Jest też używana jako zamiennik skrobi kukurydzianej w nadzieniach do ciast.
Skrobia z marchwi jest też używana jako zamiennik mąki pszennej w niektórych potrawach. Uważa się ją za bardzo odżywczą. Jednak w przeciwieństwie do mąki pszennej, maranta nie ma smaku ani nie jest mętna.
Kostka ma neutralny smak, więc nadaje się do stosowania w wielu potrawach. Można jej używać w gulaszach, zupach, sosach. Jest też doskonałym zagęszczaczem płynnych posiłków.
Używanie maranty w zapiekanej fasoli nie jest procesem skomplikowanym. Najlepiej wymieszać ją z odrobiną wody o temperaturze pokojowej. Jeśli potrzebujesz zagęścić dużą ilość fasoli, możesz zwiększyć ilość papki z maranty w przepisie.
Pasta pomidorowa
Jeśli uwielbiasz pieczoną fasolę, ale Twój sos jest trochę płaski, masz dwie możliwości: zagęścić go lub dodać inny składnik. Tak czy inaczej, będziesz mógł cieszyć się pysznym smakiem pieczonej fasoli w zupełnie nowym świetle.
Aby zagęścić sos do pieczonej fasoli, możesz użyć skrobi kukurydzianej, ketchupu lub zupy instant. Wszystkie trzy są renomowane, a najlepsze jest to, że możesz je zrobić w domu!
Najpierw musisz zdobyć kilka składników. Możesz uzyskać papkę ze skrobi kukurydzianej, mieszając dwie łyżki skrobi kukurydzianej z jedną szklanką zimnej wody. Następnie wymieszaj tę mieszankę z fasolą. Ta metoda sprawdza się, jeśli masz emaliowany żeliwny piec holenderski.
Następnie musisz ugotować fasolę. Aby uzyskać optymalny smak, musisz gotować ją przez około pięć i pół godziny. W zależności od tego, jak twarda jest fasola, może potrzebować kilku godzin, aby zmięknąć.