Dlaczego słodki smak ma wpływ na nasz apetyt? Mamy wrodzone upodobanie do słodkiego jedzenia. Kiedy mamy kontakt ze słodkim jedzeniem, nasz mózg wytwarza hormon, który zachęca nas do jedzenia więcej. Nazywa się to „nagrodą uzależniającą” i jest również znane jako „głód słodyczy”. Nie jest to jednak nic złego. To naturalna biologiczna cecha, którą powinniśmy nauczyć się cieszyć.
Preferencje słodkiego smaku są wrodzone
Dzieci rodzą się z biologicznymi predyspozycjami do preferowania słodkich potraw i napojów. Te wrodzone preferencje mogą wpływać na ich wybory i zachowanie w późniejszym okresie życia. Choć to dobra wiadomość, mogą one również prowadzić do niezdrowych nawyków żywieniowych.
Oprócz wrodzonych preferencji dzieci mogą być narażone na reklamy i inne działania marketingowe promujące spożywanie słodkich pokarmów i napojów. Nie jest to jednak najbardziej skuteczny sposób. Bardziej skuteczną metodą jest zapewnienie środowiska wolnego od reklam, które stymuluje ich podniebienia.
Preferencje dzieci są kształtowane przez wczesną ekspozycję na różne smaki. Może to być ekspozycja na zdrową żywność podczas ciąży lub procesu odstawiania dziecka od piersi. W tym okresie ważne jest, aby rodzice i pracownicy służby zdrowia zachęcali do wyboru różnych smaków w diecie.
Przeprowadzono wiele badań mających na celu zbadanie roli sygnalizacji składników odżywczych w systemie nagrody wzmacnianym przez słodki smak. W jednym z nich badano udział glukozy z portów wątrobowych w uczeniu się preferencji. Inne badało rolę specyficznych dla glukozy sensorów.
Nie jest więc zaskoczeniem, że wiele badań wykazało, że glukoza odgrywa rolę w uczeniu się preferencji. Ostatnie badania ujawniły, w jaki sposób podawanie węglowodanów po posiłku może warunkować preferencje smakowe zwierząt i ludzi.
Niskokaloryczne substancje słodzące zmniejszają zawartość energii w diecie dzieci
Sztuczne substancje słodzące zostały powiązane z otyłością, a rosnąca liczba badań wskazuje, że zwiększają one również ryzyko rozwoju zaburzeń metabolicznych. Jednak stosowanie słodzików może mieć korzyści dla zdrowia. W szczególności sztuczne substancje słodzące mogą być stosowane jako zamienniki cukru.
Niskokaloryczne substancje słodzące (LES) to rodzaj sztucznych substancji słodzących, które mogą zmniejszyć zawartość energii w diecie dzieci. LES obejmują produkty takie jak sorbitol, sukraloza i ksylitol.
W kilku badaniach analizowano wpływ LES na wchłanianie glukozy, uwalnianie insuliny i gęstość glukozowo-energetyczną. Inne badały wpływ LES na sytość i kontrolę glikemii.
Przeprowadzono kompleksowy przegląd systematyczny literatury naukowej na temat LES. W wyniku przeglądu zidentyfikowano 5506 artykułów. Artykuły zostały przetworzone przy użyciu interfejsu OVID i wyszukiwania z użyciem terminów MeSH. Z 5506 artykułów do przeglądu włączono 69 badań. Większość badań zawierała wiele wyników dla uczestników w ramach jednego porównania, co mogło wpłynąć na wariancję sumarycznych wielkości efektów.
Z 90 badań na zwierzętach 62 nie wykazały wpływu na BW. W 28 badaniach stwierdzono wzrost masy ciała.
Nie stwierdzono istotnych związków z płcią i odstępem między kolejnymi obciążeniami. Kompensacja obciążenia cukrem u dzieci była znacząco wyższa niż u dorosłych. U dzieci wynosiła ona średnio 70%, podczas gdy u dorosłych średnio 43%.